Jak wybierać dania w restauracji na diecie?

Promocja i Reklama

Jak odbierać dania w restauracji na diecie? Jak istniejemy na diecie, często rodzi się nam, że życie na mieście jest złe. Rodzinny posiłek w restauracji wiąże się z koniecznością rozpoczynania zdrowego odżywiania na nowo, a biznesowa kolacja z ciężkostrawnymi potrawami. Zupełnie nie musi właściwie być. Wystarczy, iż będziemy przechodzić na uwadze kilka zasad, które wykonają, że z jakiegoś spotkania z kontrahentem czy rodziną wyjdziemy z niewielkim żołądkiem i naturalnym sumieniem. Jak zatem jeść zdrowo w restauracji? Na co zwrócić uwagę, przeglądając menu?

Jak odbierać dania w restauracji na diecie?

Postaw na jedzenia z warzywami

Niezależnie z tego czy się odchudzamy, lub posiadamy zalecenie spożywania lekkostrawnych potraw, warzywa są podstawą każdej dużej, zbilansowanej diety dodatkowo nie powinniśmy ich wychodzić. Według obecnych zaleceń dotyczących odżywiania powinny one mieć aż 50% talerza.

Dlatego podejmując się na obiad z linią albo ze znanymi do restauracji, zamawiajmy przede wszystkim dania możne w warzywa. W menu lokali gastronomicznych najczęściej kupują one jakość surówek oraz miksu warzyw gotowanych na parze czy w wodzie (najczęściej jest to marchewka z różyczkami brokuła i kalafiora). Jeśli decydujemy się na surówki, warto zwrócić uwagę, czy nie są one zagęszczone, np. sosem majonezowym. Pamiętajmy, iż to nazywa dodatkowe kalorie.

apteka baner

Do warzyw zaliczamy także owiane złą sławą ziemniaki. Nie powinniśmy bać się, że spożywając je, przytyjemy, ponieważ o ile nie będą one strzelane z masłem lub polane sosem, o tyle nie będą być wysokokalorycznego dania obiadowego.

W ramach kolacji pełnej warzyw możemy wybrać zupy krem. Jednak zamawiajmy te, które nie są zabielaną tłustą śmietaną.
Unikaj dań ciężkich i smażonych

Obróbka termiczna dań to następna kwestia, na jaką należy zwrócić uwagę, gdy znajdujemy się na posiłek czy kolację do restauracji. Jaki rodzaj przygotowania dań jest głównie dobry osobom pytającym o dzienny bilans kaloryczny? Najlepiej, gdy będą to potrawy:

grillowane,
gotowane w wodzie czyli na parze,
duszone,
pieczone.

Na obiad wybierz dania z wyników pełnoziarnistych

Istniejąc na diecie, powinniśmy ograniczyć spożywanie produktów wysoko przetworzonych i wstawić na żywność pełnoziarnistą. Zamawiając obiad w lokalu gastronomicznym, wybierzmy brązowy makaron zamiast białego, do warzyw i mięsa poprośmy o kaszę lub ryż zamiast puree z ziemniaków z mlekiem i masłem.

Przede wszystkim powinniśmy unikać dążenia do domów z fast foodami. Co skoro nie znamy spośród nich zrezygnować? Spróbujmy poszukać restauracji, które proponują w domowym menu ich większe wersje. Możemy zjeść np. pizzę na małym, pełnoziarnistym cieście z minimalną ilością sera, warzywami i słabym mięsem czy hamburgera z grillowanym kurczakiem.
Menu z chudym mięsem i rybami

Zamawiając w restauracji, starajmy się wybierać dania przyrządzone z chudego mięsa, jak drób, cielęcina czy wołowina, również z chudych ryb, np. z dorsza, sandacza czy flądry. Na chwila diety podczas biznesowych kolacji czy wyjść ze przyjaciółmi warto zwolnić z potraw złożonych z kiełbas, wieprzowiny, pasztetów i tłustych ryb – łososia, halibuta czy makreli.
Wskazuj na znaczne napoje

Pułapką na diecie potrafią być słodzone i gazowane napoje. Najlepszym lekarstwem jest woda, jeśli a nie chorujemy na nią ochoty, wybierzmy soki, np. jabłkowy lub pomarańczowy, które nie zawierają cukru.
Trzymanie diety ułatwi wybór restauracji

Jedzenie razem z wybraną dietą jest niewątpliwie lepsze, kiedy zamawiamy w normalnej nam restauracji, w menu której dobierają się dania odpowiadające swym wymaganiom. Nie muszą to być lokale gastronomiczne serwujące jedynie potrawy w grupie fit. W moc miejscach, które oferują tradycyjne dania, zamówimy zupy, obiady pieczone lub gotowane.

Wybór dobrej restauracji np. w Gdańsku, lub innym większym mieście, będzie niewątpliwie lepszy ze względu na znaczną kwotę lokali. Jeśli siedzicie w Trójmieście, godną uwagi jest restauracja Zacisze w Gdańsku Łostowicach. W menu Zacisza znajdziemy odpowiedniejsze dania, jak rosół, makaron z warzywami czy pstrąg z miksem sałat.

Nie zaszkodzi także lekkie podsmażenie, a jeśli chce nam na lekkostrawnych i niskotłuszczowych daniach, lepiej ustawić na nowe sposoby obróbki, które ułatwiają uzyskanie potraw równie smacznych, jak przy smażeniu.

Na że powinniśmy unikać dań obiadowych smażonych na znacznym oleju, są to m.in. frytki, ciasteczka krabowe, krążki cebulowe, panierowane kurczaki.

Pilnuj wielkości porcji

Ważną zasadą, której powinniśmy się trzymać, zamawiając w restauracji, jest chronienie ilości jedzenia, jaką jemy. Prawo jest taka, że z dobrego odżywiania także możemy przybrać na mierze. Istniejąc na diecie odchudzającej, porzucenie wysokoprzetworzonej żywności jest ważne ze względu na ostatnie, iż nie powoduje ona cenie wartościowych a po jej zjedzeniu szybko układamy się głodni, a w konsekwencji jemy dużo niż potrzebujemy.

Zatem zanim zamówimy kolejną porcję, odczekajmy chwilę, bo zapewne istniejemy już najedzeni również to znane oczy i rozbudzone kubki smakowe wymagają więcej, a nie nasz żołądek.
Pytaj o zbilansowaną, odpowiednią dietę

Obfite rodzinne obiady czy biznesowe kolacje nie zawsze ułatwiają trzymanie diety, ale wystarczy, iż będziemy przechodzić na pomocy opisane zasady. Jeżeli ich przestrzegamy, nie musimy martwić o dodatkowe kalorie. Miejmy również, że najważniejszy jest umiar dodatkowo nie zawsze warto na energię odmawiać sobie kawałka ulubionego ciasta.

zobacz również Jak wybierać dania w restauracji na diecie?

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments